Skip to main content

Archieven: Actualiteiten

Huisarts in Sint Odiliënberg: ‘Er wordt niet genoeg getest’

Huisarts Mark Perquin, die een praktijk heeft in Sint Odiliënberg, denkt dat het coronasterftecijfer veel hoger is dan wordt gemeld. “Er wordt alleen niet genoeg getest.”

De huisarts vertelt een schrijnend verhaal op de website van de Telegraaf over een van zijn patiënten, een 89-jarige man. Die leek alle symptomen van corona te hebben, maar werd desondanks niet getest.

Melden
De man overleed zondag. Toen Perquin de dood van zijn patiënt bij de GGD Limburg-Noord wilde melden, werd hem verteld dat ze die gegevens niet meer bij hielden.

Supertriest
De GGD noemt het incident in het artikel ‘supertriest’, maar zegt dat artsen verantwoordelijk zijn voor het medisch behandelen van patiënten. De GGD geeft alleen advies over wel of niet testen.

Twee lichte aardbevingen bij Sint Odiliënberg

Vrijdagavond laat zijn in Sint Odiliënberg twee lichte aardbevingen gemeten.

Dat meldt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).

Nauwelijks voelbaar

De eerste tektonische beving – dat is een beving die wordt veroorzaakt door een breuk in de aardkorst en niet door bijvoorbeeld gaswinning – werd geregisteerd om 21:26 uur (UTC). Ze had een kracht van 1.1 op de schaal van Richter en vond plaats op een diepte van 9 kilometer.

De tweede beving werd een klein uur later opgetekend: om 22:20 uur (UTC). Deze had een kracht van 2.0 op de schaal van Richter en vond plaats op een diepte van 15 kilometer. Omdat het om lichte aardbevingen gaat diep onder de grond zijn ze waarschijnlijk door niemand gevoeld.

De laatste tektonische beving met een kracht van 2.0 in Nederland werd op 14 augustus gemeten in de regio Weert.

De politie waarschuwt hondenbezitters voor stukjes worst met spijkers erin.

Een baasje liet zaterdag zijn hond uit achter de voetbalvelden aan de Schepersheuvel in Sint Odiliënberg en vond daar zo’n stuk worst waar de scherpe punten van spijkers uitstaken.

Buurtapp

Via de buurtapp zijn andere baasjes in de omgeving gewaarschuwd. “Pas op bij het uitlaten van de honden, het kan zomaar zijn dat er meer van deze ‘smerige’ stukken worst in de omgeving zijn neergelegd”, zegt de politie. Het is niet bekend of er al dieren ziek zijn geworden of gewond zijn geraakt, meldt het basisteam in Echt. Ook is niet duidelijk wie er achter de streek zit.